Forrás: facebook
Gombás tokány rizzsel vagy kenyérrel
A gombás tokány egyszerű, ízletes és hagyományos magyar étel. Friss gombák és fűszerek kombinációja teszi ezt az ételt kiváló választássá a hétvégi ebédhez vagy a hétköznapi vacsorához. A tokányt leggyakrabban körettel szoktuk tálalni, például rizzsel vagy kenyérrel.
Hozzávalók
- 500 g sertéshús (pl. karaj, tarja)
- 300 g friss gomba (pl. csiperke)
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 csapott teáskanál kömény
Eljárás
Kockázzuk fel a húst, a gombát és a hagymát. A paprikát és a paradicsomot is vágjuk darabokra.
Egy nagy lábasban hevítsünk olajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát.
Dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a húst, a paprikát és a paradicsomot, és pirítsuk meg.
Mikor a húsnak már színe van, szórjuk meg pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a köményt és keverjünk rajta jól.
Fedjük le a lábast , és kis lángon pároljuk a húst, míg megpuhul.
Amikor a hús már majdnem kész, adjuk hozzá a gombát, és 10-15 percig pároljuk még együtt.
Tálaljuk rizzsel, krumplipürével vagy friss kenyérrel.