Forrás: freepik
Hagymás sült
A hagymás sült egy ízletes és laktató fogás, mely a hagyományos magyar konyha kedvence. Egyszerűen elkészíthető, bármilyen körettel fogyasztható, de a legtöbb esetben főtt vagy sült burgonyával szolgálják fel.
Hozzávalók
- 800 g sertésszűz
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 ml olívaolaj
- só, bors
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 11⁄2 dl száraz fehérbor
Eljárás
A sertésszűzt megmossuk, majd papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges vizet. Ezek után besózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni fél órán keresztül.
Addig a hagymát megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát apróra daraboljuk.
Egy tepsit bekenünk olívaolajjal, beleszórjuk a hagymát és a fokhagymát, majd a tetejére helyezzük a fűszerezett szűzt.
Meghintjük a pirospaprikával, majd ráöntjük a fehérbor felét. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 45 percig.
Félidőben meglocsoljuk a maradék borral, majd visszatesszük a sütőbe még további 45 percre.
Amikor elkészült, hagyjuk pihenni 10 percig, majd szeleteljük fel és tálaljuk.