Hagyományos Krémes szilvás pite
Ez egy hagyományos desszert a magyar konyhában. A gyümölcsös, könnyű pite ízletes, laktató és tökéletes kísérője egy finom csésze kávénak.
Hozzávalók
- 500 g érett szilva
- 400 g réteslap
- 200 g cukor
- 2 tojás
- 150 ml tej
- 50 g liszt
- 1 cs vaníliás cukor
- 125 g vaj
- csipet só
- porcukor ízlés szerint
- 1 citrom reszelt héja
Eljárás
Először melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Készítsük elő a réteslapokat, majd kenjük ki bő vajjal vagy zsiradékkal.
A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk kisebb darabokra.
Egy nagy tálban keverjünk össze egy tojást a cukorral és vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a tejet, majd a lisztet, a csipet sót és a reszelt citromhéjat. Keverjük simára.
Egy réteg réteslapot helyezzünk az aljára a jól kikenett tepsinek. Tegyünk a tészta tetejére egy réteg szilvát, majd öntsük rá a krémet.
Ismételjük meg a rétegek öntését, míg el nem fogynak a hozzávalók. A legfelső réteg legyen réteslap.
Kenjük meg a tetejét a maradék olvasztott vajjal és szórjuk meg a maradék cukorral.
Süssük aranybarnára körülbelül 40-45 perc alatt.
Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral.
Szeleteljük fel, és tálaljuk.