Forrás: Pixabay: Anestiev
Hagyományos tepsis krumpli
Régóta szolgálja már a hagyományos tepsis krumplit a családom, így több generációs tapasztalat gyűlt össze mögöttem egy ilyen tűzhely melletti barangolás során. A receptet anyámtól loptam, aki mindig is mesterien készítette el ezt az egyszerű, de finom ételt.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 5 ek olívaolaj
- 1 tk só
- 1 tk őrölt paprika
- fél tk őrölt bors
Eljárás
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Az elkészítéshez válasszunk közepes méretű, lehetőleg egyforma vastagságú burgonyákat, hogy egységesen süljenek meg.
A burgonyákat alaposan mossuk meg és szeleteljük fel. Itt fontos, hogy a szeletek ne legyenek túl vékonyak, mert különben könnyen összeéghetnek.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a krumpliszeleteket. Mindig igyekezzünk úgy elhelyezni a burgonyaszeleteket a tepsin, hogy ne fedjék egymást.
Locsoljuk meg az olívaolajjal, majd szórjuk meg a sóval, a paprikával és a borssal. Az olívaolaj használata nélkülözhetetlen, mert segíthet abban, hogy a krumpli szép aranybarnára süljön.
Tegyük a tepsit a sütőbe és süssük kb. 35 percen keresztül, de közben néhányszor vegyük ki a sütőből és keverjük meg a krumplit, hogy egyenletesen süljön meg minden oldaluk.