Forrás: canva
Halleves
Ez az étel az egyik kedvencünk a családban, különösen azokban a hűvösebb hónapokban, amikor valami tartalmas, meleg ételre vágyunk. Sokféle halat kipróbáltam már bele, a legfinomabb a ponty vagy a keszeg, de amikor a piacon éppen harcsa van, azzal is szoktam főzni.
Hozzávalók
- 11⁄2 kg ponty vagy keszeg (esetleg harcsa)
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 1 paradicsom
- 1 Paprika
- 2 ek pirospaprika
- 1 csokor Petrezselyem
- 2 dl fehérbor
- 2 ek étolaj
- Só- és bors ízlés szerint
Eljárás
A halat mossuk meg, majd vágjuk feldarabokra. A halat mindig nagyon alaposan mossa meg, egy trükk a hal szagának csökkentésére, hogy citromlével dörzsölje át a halszeleteket.
Egy nagy fazékban hevítsük fel az olajat, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát. Amikor üveges lesz a hagyma, adjuk hozzá a pirospaprikát és keverjük össze.
Hagyjuk a hagymát a paprikával dinsztelődni egy kicsit, majd dobjuk rá a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert. Végül adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikát is.
Hagyjuk a zöldségeket dinsztelődni, majd öntsük rá a bort és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a zöldségeket.
Fűszerezzük sóval, borssal, dobjuk rá a fokhagymát és hagyjuk forrni pár percig. Én rendszerint mindezt addig főzöm, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
Amikor a zöldségek már majdnem készen vannak, dobjuk hozzá a haldarabokat és főzzük őket, amíg meg nem puhulnak. Javaslom, hogy a húst ne főzze túl, mert könnyen szétesik.
Végül szórjuk meg petrezselyemmel és kóstoljuk meg, hogy elég sóval, borssal van-e. Ha megfelel az ízlésünknek, a halleves kész is.