Forrás: Pixabay: zuzi99
Házi készítésű autentikus olasz Margherita pizza
Semmi sem felel meg jobban az elégedettségemnek, mint látni a rágós, de erős kéreggel töltött, élénk és fanyar paradicsomszósszal töltött lakomát, amelyet egy kielégítő réteg krémes, olvadt mozzarella, egy kis bazsalikom és egy csepp olívaolaj koronáz meg.
Hozzávalók
- 21⁄4 csészék Kenyérliszt
- 11⁄2 teáskanál Aktív szárazélesztő
- 11⁄2 teáskanál Só
- 1 teáskanál Cukor
- 1 evőkanál Olívaolaj
- 1 csésze meleg víz
- 1⁄2 csésze Paradicsomszósz
- 2 Nagy paradicsom, vékonyan felszeletelve
- 21⁄2 csészék reszelt mozzarella sajt
- 1 Kötet friss bazsalikomlevél
- Egy csepp olívaolaj
- Egy csipet tengeri só
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy egy nagy tálban összekeverjük a kenyérlisztet, az aktív szárazélesztőt, a sót és a cukrot. Ezeket a száraz hozzávalókat alaposan keverje össze, ügyelve arra, hogy az élesztő egyenletesen oszoljon el - ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a kéreg egyenletesen keljön meg.
Fokozatosan adjuk hozzá a meleg vizet és az olívaolajat, majd keverjük tésztává. Lényeges, hogy langyos vizet adjunk hozzá, ne forró vagy hideg, mert ez aktiválja megfelelően az élesztőt.
Gyúrjuk a tésztát körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ne feledje, hogy a dagasztás kulcsfontosságú lépés a tésztában lévő glutén kialakulásában, amely a pizza klasszikus rágós héját adja.
Tegyük a kivajazott tésztát egy kizsírozott tálba, és takarjuk le egy ruhával. Hagyjuk meleg helyen kb. 2 órán át kelni.
Miután a tészta megkelt, melegítse elő a sütőt a legmagasabb fokozatra. Közben üsse le a tésztát, és formázzon belőle egy nagy kört, hogy egyenletes vastagságú legyen a tökéletes kéreg érdekében.
A paradicsomszószt egyenletesen kenje el a tésztán, hagyva egy kis peremet a kéregnek. A tetejére egyenletesen elosztott paradicsomszeleteket és reszelt mozzarella sajtot teszünk.
Most az előmelegített sütőben kb. 12-15 percig sütjük, vagy amíg a sajt megolvad, és a kéreg aranyszínű lesz. Az időzítés itt kulcsfontosságú, ezért 10 perc elteltével figyeljük a sütést.
Vegye ki a sütőből, és azonnal szórja rá a friss bazsalikomleveleket. Végezzük el egy csepp olívaolajjal és egy kis tengeri sóval.
Az olasz Margherita pizza készen áll a tálalásra!