Forrás: Freepik
Házi készítésű frissen sült cékla Relish
Ez a céklaöntet a frissesség megtestesítője, az édes és a fanyar jegyek egyensúlyával!
Hozzávalók
- 500 g Friss cékla
- 1 Nagy vöröshagyma, finomra vágva
- 2 Zöld alma, meghámozva, magház nélkül és finomra reszelve
- 1 csésze Nyerscukor
- 1 csésze Almaecet
- Egy csipet őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál mustármag
- Egy csipet őrölt fahéj
- só ízlés szerint
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 180°C-ra. A céklát alaposan mossuk meg, és vágjuk le a leveles tetejét. Minden céklát csomagoljunk fóliába. Ezután süsse körülbelül 60 percig, vagy amíg megpuhul. Azért választottam a sütést, mert a cékla földes íze felerősödik, és csodálatos mélységet kölcsönöz a mártásnak.
Amíg a cékla hűl, készítsük el a maradék öntetet. Tegyük a kockára vágott hagymát, a reszelt almát, a nyers cukrot, az almaecetet, az őrölt szegfűszeget, a mustármagot, az őrölt fahéjat és egy csipet sót egy nagy lábasba. Közepes lángon keverjük a keveréket, amíg a cukor feloldódik. Vegye lejjebb a hőfokot, és hagyja finoman párolódni.
Miután a cékla kihűlt, hámozzuk meg. Egy praktikus tanács: használjon kesztyűt, hogy elkerülje a keze elszíneződését. Reszelje durvára a céklát. Adjuk hozzá a lábashoz.
A keveréket időnként megkeverve főzzük tovább kb. 40 percig, vagy amíg a mártás besűrűsödik. Én szeretem, ha a cékla darabos marad, de ha selymesebb állagot szeretne, akkor botmixerrel kissé pürésítheti a keveréket.
Végül, a céklaöntet készen áll a befőzésre. Jó megoldás, ha a töltés előtt az üvegeket forró vízben vagy a sütőben sterilizáljuk. Ez biztosítja, hogy a relish hosszabb ideig friss maradjon.