:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/En21zYrMNbbIm-_YZLvh/745a87ea1b7b5f85982fdb003b4697.png)
Forrás: Pixabay : MrGajowy3
Házi készítésű keksz
A vajas keksz egy kedvenc klasszikus, amelyet egész évben élvezhet. Számtalanszor sütöttem már finom és gyönyörű kekszet ezzel a recepttel. Tapasztalatom szerint a friss vaj adja a kekszek legjobb ízét és állagát.
Hozzávalók
- 200 g búzaliszt
- 125 g Sótlan vaj (szobahőmérsékletű)
- 100 g cukor
- 1 Tojás (M méret)
- 1 Pinch só
- 1 Teáskanál vaníliás cukor
Eljárás
A vajas keksz elkészítéséhez keverje össze a szobahőmérsékletű vajat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral, majd keverje simára. Adjuk hozzá a tojást, és folytassuk a keverést. A legjobb, ha szobahőmérsékleten dolgozunk, mert így a hozzávalók jobban összekeverednek.
Most adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk addig, amíg sima tésztát nem kapunk. A liszt hozzáadásakor azt javaslom, hogy apránként dolgozzuk bele.
Most csomagolja a tésztát fóliába, és tegye a hűtőbe legalább egy órára. Ez a pihentetési idő elengedhetetlen ahhoz, hogy tökéletes kenyértésztát kapjunk. Így később sokkal könnyebb lesz a tésztával dolgozni.
A hűtési idő letelte után melegítse elő a sütőt 180 °C-os felső/alsó hőfokra.
A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 5 mm vastagságúra sodorjuk ki, majd tetszés szerinti formára vágjuk. Ha a tészta ragad, egyszerűen használjon több lisztet a sodráshoz.
Helyezze a kivágott kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, és kb. 10-15 perc alatt süsse aranybarnára. Az első néhány alkalommal fontos, hogy figyeljük a sütőt, mivel a sütési idő sütőtől függően változhat.
A megsült vajas kekszeket hagyja teljesen kihűlni egy rácson. Ahogy hűlnek, kissé megkeményednek, ezért ne aggódjon, ha először kissé puhának tűnnek.
Jó étvágyat a házi készítésű kekszhez!