Forrás: Dalibor Sevaljevic for Shutterstock
Házi készítésű Upstipci balkáni konyha
Az Ustipci egyfajta fánk, amely nagyon népszerű a balkáni konyhában. Könnyen elkészíthető és finom - különösen, ha még meleg. Szívesen tálalom reggelire vagy uzsonnára a gyerekeknek. Belseje csodálatosan bolyhos és puha, a héja pedig kellemesen ropogós.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 1 Csomag szárított élesztő
- 1⁄2 Teáskanál só
- 1⁄2 Teáskanál cukor
- 300 ml Meleg víz
- 50 ml olaj
- Növényi olaj a sütéshez
Eljárás
Az ustipci recept elkészítéséhez először szitáljuk a lisztet egy nagy tálba. Győződjön meg róla, hogy a tál elég nagy - a tészta meg fog kelni, és hely kell neki, hogy kitáguljon.
Egy kisebb tálban keverje össze a száraz élesztőt, a cukrot és a sót a langyos vízzel (de ne legyen túl meleg, nehogy az élesztő elpusztuljon). Hagyjuk állni a keveréket 5 percig, amíg habosodni nem kezd. Ez a lépés mutatja meg, hogy az élesztő aktív-e. Ha nem habzik, javaslom, hogy friss élesztővel helyettesítsük.
Adjuk hozzá az élesztős keveréket, adjuk hozzá az olajat, és gyúrjuk jól össze az egészet. Az egyik első próbálkozásom során megtanultam, hogy a gyúrás nagyon fontos ahhoz, hogy tökéletes, bolyhos ustipci-t kapjak. A tésztát legalább 5-7 percig kell erősen gyúrni, amíg rugalmas lesz.
Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen állni. Körülbelül 45 perc múlva a tésztának a duplájára kell nőnie.
Enyhén lisztezett kézzel ossza a megkelt tésztát egyenlő nagyságú darabokra, és formázzon belőle golyókat. Ügyeljünk arra, hogy a golyók ne legyenek túl nagyok, mert sütés közben a forró olajban tovább emelkednek.
Hevítsük fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben, és süssük a golyókat aranybarnára. Mindig emlékszem, hogy a nagymamám csinálta ezt - amikor megsütötte az ustipci-t, az egész konyhát finom illat töltötte be.
A sült ustipci golyókat helyezzük konyhai papírra, hogy felszívja a felesleges olajat. A balkáni konyha hagyományos desszertje. Még melegen tálaljuk!