HIRDETŐ

Forrás: Dalibor Sevaljevic for Shutterstock

Házi készítésű Upstipci balkáni konyha

Az Ustipci egyfajta fánk, amely nagyon népszerű a balkáni konyhában. Könnyen elkészíthető és finom - különösen, ha még meleg. Szívesen tálalom reggelire vagy uzsonnára a gyerekeknek. Belseje csodálatosan bolyhos és puha, a héja pedig kellemesen ropogós.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4
  • 500 g liszt Hozzáadott
  • 1 Csomag szárított élesztő Hozzáadott
  • 12 Teáskanál Hozzáadott
  • 12 Teáskanál cukor Hozzáadott
  • 300 ml Meleg víz Hozzáadott
  • 50 ml olaj Hozzáadott
  • Növényi olaj a sütéshez Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

60 perc.
1. Lépés

Az ustipci recept elkészítéséhez először szitáljuk a lisztet egy nagy tálba. Győződjön meg róla, hogy a tál elég nagy - a tészta meg fog kelni, és hely kell neki, hogy kitáguljon.

2. Lépés

Egy kisebb tálban keverje össze a száraz élesztőt, a cukrot és a sót a langyos vízzel (de ne legyen túl meleg, nehogy az élesztő elpusztuljon). Hagyjuk állni a keveréket 5 percig, amíg habosodni nem kezd. Ez a lépés mutatja meg, hogy az élesztő aktív-e. Ha nem habzik, javaslom, hogy friss élesztővel helyettesítsük.

3. Lépés

Adjuk hozzá az élesztős keveréket, adjuk hozzá az olajat, és gyúrjuk jól össze az egészet. Az egyik első próbálkozásom során megtanultam, hogy a gyúrás nagyon fontos ahhoz, hogy tökéletes, bolyhos ustipci-t kapjak. A tésztát legalább 5-7 percig kell erősen gyúrni, amíg rugalmas lesz.

4. Lépés

Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen állni. Körülbelül 45 perc múlva a tésztának a duplájára kell nőnie.

5. Lépés

Enyhén lisztezett kézzel ossza a megkelt tésztát egyenlő nagyságú darabokra, és formázzon belőle golyókat. Ügyeljünk arra, hogy a golyók ne legyenek túl nagyok, mert sütés közben a forró olajban tovább emelkednek.

6. Lépés

Hevítsük fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben, és süssük a golyókat aranybarnára. Mindig emlékszem, hogy a nagymamám csinálta ezt - amikor megsütötte az ustipci-t, az egész konyhát finom illat töltötte be.

7. Lépés

A sült ustipci golyókat helyezzük konyhai papírra, hogy felszívja a felesleges olajat. A balkáni konyha hagyományos desszertje. Még melegen tálaljuk!

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új