Házi mentaszörp
A mentaszörp egy frissítő és üdítő ital, ami különösen a nyári hónapokban igazán jól esik. Az elkészítése meglehetősen egyszerű, így bárki elkészítheti otthon. A gyümölcsök kiválasztása szabadon választható, érdemes azonban olyan fajtákat választani, amelyek könnyen felhasználhatók, és ízük intenzív.
Hozzávalók
- 1 kg gyümölcs (pl. málna, cseresznye ribizli szeder stb.)
- 1 l víz
- 1 kg cukor
- 2 citrom
- 1 Csomag vaníliás cukor
- fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy a gyümölcsöket alaposan megmossuk, majd a nagyobb szemű gyümölcsöket felszeleteljük. Ha szükséges, akkor magozzuk, vagy kimagozzuk a gyümölcsöket.
Egy nagy lábasban melegítsük fel a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Keverjük addig, míg a cukor felolvad.
Amikor a cukor feloldódott, keverjük hozzá a gyümölcsöket, a citrom levét és héját, valamint a fahéjat és a szegfűszeget. Az egészet forraljuk fel, majd takarjuk le és főzzük kb. 30 percig.
Amikor a gyümölcsök szétfőttek, vegyük le a lábast a tűzről, majd hagyjuk állni kb. 15-20 percig.
A főzetet szűrjük le egy szűrőn, majd hűtsük le.
Amikor a főzet teljesen kihűlt, keverjük hozzá a friss mentaleveleket. Állítsuk be az ízét a citromlével és a cukorral.