Házi sajt recept
A házi sajt elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és a végeredmény egy ízletes és természetes sajt, amely tökéletes feltét különféle ételekhez, vagy egyszerűen csak a hagyományos kenyér mellé.
Hozzávalók
- 8 l friss, nyers tehéntej
- 4 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál kalcium-klorid (opcionális, a tej sajtkészítésre való alkalmasságának növelésére szolgál)
Eljárás
A tejet öntsük egy nagy fazekába, és melegítsük közepes lángon, közben állandóan keverve, amíg el nem éri a 32 Celsius-fokot. Ekkor adjuk hozzá a kalcium-kloridot.
Adjuk hozzá a citromlevet, keverjük el benne, majd hagyjuk a tej felületén a gént megjelenni. Ez általában 5-10 percet vesz igénybe.
Egy nagy kanállal gyengéden kezdjük el mozgatni a tejet a fazék egyik oldalától a másikig, függőlegesen vágva a gés szilárd részein keresztül. Így kisebb darabokra vágja a gént. A tej 1-2 óra alatt teljesen megkeményedik.
Egy hőálló edényt tegyünk a tűzhelyre, és óvatosan öntsük bele a sajtmasszát. A savó külön válik, mt végül csak a kemény sajtanyag marad.
A sajtmasszát helyezzük sajtformába, szorítsuk le, és hagyjuk lecsöpögni. Hagyjuk a sajtot a formában, amíg el nem éri a kívánt szilárdságot. Ez általában 4-5 órát vesz igénybe.
A kész sajtot távolítsuk el a formából, szórjuk meg sóval és hagyjuk szobahőmérsékleten pár órát, hogy a só beszívódjon. Ezt követően helyezzük hűtőszekrénybe.