Forrás: Youtube
Híres magyar babgulyás - Kellően sűrű, pont ahogy szeretjük
Nincs is laktatóbb, mint a hagyományos babgulyás, ami az intenzív fűszerek, friss marhahús és a bab kombinációja.
Hozzávalók
- 2 ek zsír
- 50 g kenyérszalonna
- 1 Fej nagy vöröshagyma
- 1 ek füstölt pirospaprika
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 4 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 ks babérlevél
- 500 g marhalábszár
- 1 ks közepes tv paprika
- 1 ks nagy paradicsom
- 1⁄2 ks hegyes erős paprika
- 300 g fejtett bab éjszakára beáztatva
- 1 ek sűrített paradicsom
- 2 ks közepes sárgarépa
- 1 ks nagy fehérrépa
- 1 ks kis zeller
- 4 ks közepes burgonya
- petrezselyem ízlés szerint tálaláshoz
- 4 ek tejföl tálaláshoz
- 11⁄2 l víz
Eljárás
Felkockázzuk a szalonnát és 2 evőkanál zsíron megpirítjuk, majd jöhet rá a felaprított hagyma és a fokhagyma. Ezeket megdinszteljük, majd megszórjuk füstölt fűszerpaprikával, őrölt köménnyel,és hozzáadjuk a paradicsompürét. Enyhén lepirítjuk, ügyelve, hogy oda ne kapjon a paprika.
Aztán tegyük bele a felkockázott paprikát és az erős paprikát is. Pár percig forraljuk az alapot, majd sózzuk-borsozzuk.
Adjuk hozzá a felkockázott marhahúst, és pirítsuk össze az alappal. Ezután mehet bele a kockázott paradicsom, a beáztatott bab, és felöntjük kb. fél liter vízzel. Belekeverünk 3 darab babérlevelet, lefedjük, és 60 percet közepes lángon főzzük. Néha keverjünk rata egyet.
Amikor a bab már félig megpuhult, tegyük a levesbe a kis kocákra vágott répát, fehérrépát, zellert és burgonyát.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és további 40-45 percet főzzük. Közben időnként megkeverjük, és szükség szerint önthetünk hozzá még vizet. Utólag ízesíthetjük még sóval, borssal, csípőssel.
A levest melegen, tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.