Forrás: Freepik
Hogyan készítsünk egyszerű Jersey karamellát
Ezek a házi Jersey karamellák belül puhák és ragacsosak, míg kívülről kissé keményebbek, ami érdekes textúrát kölcsönöz az ízlelőbimbóknak.
Hozzávalók
- 395 gms Cukrozott sűrített tejkonzervet
- 1 csésze Puha barna cukor
- 2 EL Arany szirup
- 125 gms Sótlan vaj, apróra vágva
- 1 teáskanál Tiszta vanília kivonat vagy esszencia
Eljárás
Kezdjük egy 20 cm-es négyzet alakú tortaforma zsírozásával, és béleljük ki sütőpapírral. Így később könnyedén kivehetjük a karamellákat, miután megdermedtek.
Egy közepes vagy nagyobb méretű lábasban alacsony hőfokon keverje össze a cukrozott sűrített tejet, a barna cukrot, az aranyszirupot és a vajat. Ha alacsony hőfokon tartod, megakadályozhatod, hogy a cukor megégjen, és tönkretegye a karamellt.
Keverjük ezt a finom keveréket körülbelül 10 percig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ügyeljünk arra, hogy a serpenyő alját mindig kaparjuk le, hogy a cukorkristályok ne ragadjanak le.
Növelje a hőfokot közepesre, és keverje a keveréket további 15 percig, amíg a keverék besűrűsödik és aranybarnára sül.
Vegye le a serpenyőt a tűzről, most adja hozzá a vaníliát. Keverje ezt addig, amíg jól össze nem áll. Ez fokozza az ízprofilt, és hozzáad egy csipetnyi vaníliát, amely gyönyörűen párosul a karamellel.
Öntse ezt a keveréket az előkészített tepsibe, egyenletesen oszlassa el egy kanál hátuljával, és hagyja szobahőmérsékletűre hűlni.
Ha kihűlt, tegyük a hűtőbe kb. 2 órára, vagy amíg megszilárdul. Ez a lépés elengedhetetlen, ne hagyjuk ki! Azt szeretné, ha a karamell teljesen megdermedne, mielőtt megpróbálná négyzetekre vágni.
Ha megdermedt, a sütőpapír segítségével emelje ki a tepsiből. Vágja kis négyzetekre, kb. 2 cm-es darabokra, és már tálalható is.
Egy utolsó tipp! Tárolja ezeket légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben. Akár egy hétig is eltartható, de kétlem, hogy ennyi ideig kitartana!