Isteni csokis babka
Akár reggelire, villásreggelire vagy desszertként tálalod, a babka biztosan mindenkit az ujja köré csavar. Szedjük össze a hozzávalókat, tekerjük fel az ingujjakat, és kezdjük is el a sütést!
Hozzávalók
Tészta:
- 2 dl tej
- 25 g friss élesztő
- 80 g cukor
- 1 ks tojás
- 1 ks tojássárgája
- 450 g finomliszt
- 100 g vaj
Töltelék:
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
- 100 g cukor
- 100 g vaj
Szirup:
- 1 dl víz
- 80 g cukor
- 2 ek méz
Eljárás
Kezdésnek langyosra melegítünk egy kis tejet, és belekeverünk egy kis kanál cukrot és egy kis kanál lisztet. Ezután hozzáadjuk a morzsolt élesztőt, és felfuttatjuk.
Ezután a többi lisztet és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, végül hozzáadjuk az olvasztott vajat és egyenletesen belekeverjük a tésztába, majd félretesszük.
Amíg a tészta pihen, megolvasztjuk a vajat a töltelékhez, és hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot. Alaposan összekeverjük.
45-50 perc kelés után a tésztát kettéosztjuk, két téglalapot nyújtunk és megkenjük mindkettőt a kakaós-vajas keverékkel.
Ezután összetekerjük a két tésztalapot, mindkettőbe hosszában belevágunk a közepén, majd a két tekercset összecsavarjuk, az egészet egy tepsibe tesszük és 40-45 percig tovább kelesztjük.
Végül a sütőben 30 perc alatt megsütjük. Tipp: egy hőálló tálba töltsünk egy kis vizet és helyezzük a sütő aljára, hogy egy szépen megkelt és jól átsült babkát kapjunk.
Ha elkészült, még melegen leöntjük mézes-cukros sziruppal.