Forrás: https://unsplash.com/s/photos/burek
Ízletes burek
A burek egy hagyományos balkáni étel, amely egy tészta tekercs, hússal vagy sajttal töltve.
Hozzávalók
- 10 lap filotészta
- 500 g darált hús (pl. marhahús vagy sertéshús)
- 1 Fej vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- só és bors ízlés szerint
- 200 g reszelt sajt (pl. mozzarella vagy feta)
- 2 evőkanál Olívaolaj a sütéshez
Eljárás
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és készítsd elő a tepsit vagy a sütőformát.
Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolat közes lángon. Add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsd őket 2-3 percig, amíg a hagyma megpuhul.
Add hozzá a darált húst, és süsd addig, amíg teljesen átsült és barna színűre pirult.
Fűszerezd sóval, borssal és pirospaprikával ízlés szerint.
Vegyük le a serpenyőt a tűzről, majd hagyd kihűlni a tölteléket.
Vedd elő a tésztát.
Minden egyes lapra helyezz egy adag tölteléket, majd szórj rá reszelt sajtot is.
Tekerjük fel a filotésztát és helyezzük a tepsibe.
Ismételjük meg a 8. pontot a maradék tésztalapokkal és töltelékkel.
Vidd a burekot a sütőbe, és süsd 30-35 percig, amíg a tészta szép aranyszínűre sül.
Ha elkészült, vedd ki a sütőből, hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald.