Ízletes Rácsos almás pite
Élvezd a házi készítésű rácsos almás pitét egy jó kávé vagy tea társaságában!
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 120 g vaj
- 80 g porcukor
- 1 tojás
- 1 Csomag vanília aroma
- 4 nagy alma
- Fahéj
- 1 citrom leve
- 3 evőkanál cukor
Eljárás
A lisztet, a vajat, a porcukrot, a tojást és egy csomag vaníliaaromát jól összedolgozunk. Ezután hagyjuk pihenni a tésztát 30 percig a hűtőben. Tipikus hiba, hogy túl sokáig dolgozzuk a tésztát, ami kemény tésztát eredményez. Kerüld ezt el!
Az almákat megpucoljuk, majd reszelőn lereszeljük. A reszelt almához hozzáadunk fahéjat, cukrot és a citromlevet. Fontos, hogy jól keverjük össze, hogy az almák ne barnuljanak be.
Kivesszük a hűtőből a tésztát, és két részre osztjuk. Az egyik felét a piteforma aljára nyomkodjuk, majd megtöltjük az almás töltelékkel.
A másik felét vékony csíkokra vágjuk, amelyeket rácsos mintában helyezünk az almára. Az almákat a tésztacsíkokkal fedjük le, majd ezt követően a tetejét kenhetjük le tojással, ami aranybarnává teszi a süteményt. Ez csak opcionális, de mindenképp szép, fényes tetejé lesz tőle a pitének.
180 fokon 30-35 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz. Ne nézzük túl gyakran a süteményt, mivel ez befolyásolja a sütési időt és alakját!