Forrás: canva
Joghurtos kuglóf
Ziasztok, egy tapasztalt, szenvedélyes otthoni cukrász vagyok, aki gyakran készít házi süteményeket. Ez a joghurtos kuglóf recept azért kedvencünk, mert egyszerű, gyorsan elkészíthető, ráadásul roppant finom és egészséges hála a joghurtnak.
Hozzávalók
- 21⁄2 Csésze önserkentő liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál só
- 1 Csésze cukor
- 1 Csésze joghurt (akár natúr, akár ízesített)
- 3 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Fél csésze növényi olaj
Eljárás
Először is előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Onnan tudjuk, hogy elérte a megfelelő hőfokot, ha a sütő belsejébe bedobott kis darab liszt azonnal elkezd pirulni.
Egy nagy tálban összekeverjük az összes száraz hozzávalót: a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot. Ne ijedj meg, ha darabos lesz a keverék, a joghurt hozzáadásával később simává válik.
Egy másik tálban összekeverjük a joghurtot, a tojást, a vanília kivonatot és az olajat. Ajánlom, hogy a tojásokat előtte verjük fel külön, hogy könnyebben elkeveredjenek a többi hozzávalóval.
Az előző két keveréket óvatosan összeöntjük, és alaposan összekeverjük addig, amíg egyenletes tésztát nem kapunk. Ne keverd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a végeredmény.
A tésztát egy kivajazott, lisztezett kuglóf formába öntjük, és 35-40 percig sütjük, vagy amíg a kuglóf teteje aranybarna nem lesz, illetve tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belső rész is megsült-e már.
Ha kész, hagyjuk a formában hűlni 10 percig, majd fordítsuk ki egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.