Forrás: canva
Kacsamáj terrin
Kacsamáj terrin elkészítése nem is olyan bonyolult feladat, ahogy azt sokan gondolnák. Sokszor készítettek már egy ilyen finomságot otthoni környezetben is, és mindig nagyon boldogan vontam le a következtetést, hogy milyen régóta nem készítettem kacsamáj terrint!
Hozzávalók
- 500 g Kacsamáj
- Só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 60 ml Madeira bor (vagy portói)
- 60 ml brandy
- 300 g vaj
- friss fűszernövények (pl. rozmaring, kakukkfű petrezselyem)
- 1 gerezd fokhagyma
Eljárás
Közepes méretű teflonos serpenyőt melegítünk közepes hőfokon, majd hozzáadjuk a fűszernövényeket és a fokhagymát. Fontos, hogy ne égessük meg a fűszereket, ezért ajánlott idővel és folyamatosan kevergetni.
A kacsamájat csak enyhén sózzuk, borsozzuk, de ne túlzásba vinni, hiszen a vaj is sózott lesz. A májat a fűszernövényekkel és fokhagymával együtt adagokban átsütjük.
Amikor a máj már szép barnás színű, lassan hozzáadjuk a Madeira bort és a brandyt. Itt fontos, hogy magas hőfokon párolva sütjük, hogy az alkohol elpárologjon.
Ha elkészült, a májat egy keverőtálba tesszük és hozzáadjuk a vajat. Mindent összekeverünk, majd turmixgépbe tesszük és pürésítjük.
Az így kapott masszát átszűrjük, majd kisebb tálkákba (terrin formába) töltjük. Hűtőbe tesszük és legalább 4 órán keresztül hűtjük.
Tálaláskor kivesszük a hűtőből és hagymával, friss bagettel, esetleg füstölt sonkával kínáljuk.