HIRDETŐ

Forrás: canva:A_lein

Karácsonyi babka

A karácsonyi babka egy hagyományos lengyel édesség, amit elsőként a nagyszüleimnél kóstoltam meg, és azóta is a karácsonyi közös sütkérezések elmaradhatatlan darabja.

HIRDETŐ
Karácsonyi menü: 25 recept az ünnepi asztalra

A recept ebben a cikkben található

Karácsonyi menü: 25 recept az ünnepi asztalra

Hozzávalók

adagok száma
4
  • 25 g friss élesztő Hozzáadott
  • 125 ml tej Hozzáadott
  • 50 g cukor Hozzáadott
  • 500 g liszt Hozzáadott
  • 4 tojás Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott
  • 200 g vaj Hozzáadott
  • 250 g méz Hozzáadott
  • 100 g dió Hozzáadott
  • 2 teáskanál Fahéj Hozzáadott
  • 100 g mazsola Hozzáadott
  • 100 g étcsokoládé Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

60 perc.
1. Lépés

Kezdetben langyosítsd meg a tejet egy kis lábosban, majd morzsold bele az élesztőt, én általában ezt egy villával szoktam megtenni. Adj hozzá 2 teáskanál cukrot, majd takard le és hagyd kelni 15 percig. Érdemes figyelni a kelési időre, mert az eredmény minőségét nagyban befolyásolhatja.

2. Lépés

Ezalatt egy tálban keverd egybe a lisztet, a tojásokat, a maradék cukrot és a sót. Adj hozzá a megkelt élesztőt és jól dolgozd össze a tésztát. Ha már jól összeállt, a legjobb, ha letakarod egy konyharuhával és hagyod pihenni, hogy megkeljen. Ez általában 1 óra szükséges, de érdemes az időjárást is figyelni, mert ha hidegebb van, ennyi idő alatt lehet, hogy nem kel meg a tésztánk.

3. Lépés

Közben előkészítheted a tölteléket: a vajat olvaszd meg egy serpenyőben, majd add hozzá a mézet, a diót, a fahéjat, a mazsolát és az összetört csokoládét, majd hagyd, hogy az egész összeérjen. Olyan lesz, mint egy szirup, de ne ijedj meg, pont így kell kinéznie.

4. Lépés

Amikor megkelt a tészta, nyújtsd ki egy ~1 cm vastagságúra, majd kend meg a mézes-diós töltelékkel. Itt ügyelj arra, hogy a széli részeket hagyd üresen, hogy könnyebb legyen feltekerni.

5. Lépés

Most jön a legnehezebb rész: tedd a tésztát előre kivajazott, hosszúkás sütőformába, vagy ha nincs, akkor szilikon formába. Én általában ezt a részt a legnehezebbnek találom, de minél többször csinálod, annál könnyebb lesz.

6. Lépés

Ezután a formába helyezett tészta megkelhet kicsit, legalább 15 percig. Addig előmelegítheted a sütőt 180 fokra.

7. Lépés

Sütés közben figyeld a tetejét, ha túl gyorsan barnulna, akkor érdemes alufóliával letakarni, hogy az alja is szépen átsülhessen. A sütési idő nagyjából 45-50 perc, de ez sütőnként változhat, ezért érdemes az utolsó 10 percben tűpróbát végezni.

8. Lépés

Kivétel után hűtsd ki a sütőformában, majd csak utána vedd ki. A végeredmény egy kellemesen fahéjas, mézes sütemény, ami tökéletesen illeszkedik a karácsonyi asztalra.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák

Túró

281 receptek

Ebéd

2585 receptek

Olcsó ételek

500 receptek

Sütemények

829 receptek

Tészta

352 receptek

Mascarpone

140 receptek

Húsételek

1230 receptek

Desszert

1948 receptek