Forrás: canva:A_lein
Karácsonyi babka
A karácsonyi babka egy hagyományos lengyel édesség, amit elsőként a nagyszüleimnél kóstoltam meg, és azóta is a karácsonyi közös sütkérezések elmaradhatatlan darabja.
Hozzávalók
- 25 g friss élesztő
- 125 ml tej
- 50 g cukor
- 500 g liszt
- 4 tojás
- 1 csipet só
- 200 g vaj
- 250 g méz
- 100 g dió
- 2 teáskanál Fahéj
- 100 g mazsola
- 100 g étcsokoládé
Eljárás
Kezdetben langyosítsd meg a tejet egy kis lábosban, majd morzsold bele az élesztőt, én általában ezt egy villával szoktam megtenni. Adj hozzá 2 teáskanál cukrot, majd takard le és hagyd kelni 15 percig. Érdemes figyelni a kelési időre, mert az eredmény minőségét nagyban befolyásolhatja.
Ezalatt egy tálban keverd egybe a lisztet, a tojásokat, a maradék cukrot és a sót. Adj hozzá a megkelt élesztőt és jól dolgozd össze a tésztát. Ha már jól összeállt, a legjobb, ha letakarod egy konyharuhával és hagyod pihenni, hogy megkeljen. Ez általában 1 óra szükséges, de érdemes az időjárást is figyelni, mert ha hidegebb van, ennyi idő alatt lehet, hogy nem kel meg a tésztánk.
Közben előkészítheted a tölteléket: a vajat olvaszd meg egy serpenyőben, majd add hozzá a mézet, a diót, a fahéjat, a mazsolát és az összetört csokoládét, majd hagyd, hogy az egész összeérjen. Olyan lesz, mint egy szirup, de ne ijedj meg, pont így kell kinéznie.
Amikor megkelt a tészta, nyújtsd ki egy ~1 cm vastagságúra, majd kend meg a mézes-diós töltelékkel. Itt ügyelj arra, hogy a széli részeket hagyd üresen, hogy könnyebb legyen feltekerni.
Most jön a legnehezebb rész: tedd a tésztát előre kivajazott, hosszúkás sütőformába, vagy ha nincs, akkor szilikon formába. Én általában ezt a részt a legnehezebbnek találom, de minél többször csinálod, annál könnyebb lesz.
Ezután a formába helyezett tészta megkelhet kicsit, legalább 15 percig. Addig előmelegítheted a sütőt 180 fokra.
Sütés közben figyeld a tetejét, ha túl gyorsan barnulna, akkor érdemes alufóliával letakarni, hogy az alja is szépen átsülhessen. A sütési idő nagyjából 45-50 perc, de ez sütőnként változhat, ezért érdemes az utolsó 10 percben tűpróbát végezni.
Kivétel után hűtsd ki a sütőformában, majd csak utána vedd ki. A végeredmény egy kellemesen fahéjas, mézes sütemény, ami tökéletesen illeszkedik a karácsonyi asztalra.