Forrás: canva
Karácsonyi fatörzs
Remélem, tetszeni fog a saját készítésű karácsonyi fatörzs receptem, és az ünnepi asztalon is helyet kap majd.
Hozzávalók
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 7 evőkanál önserkentő liszt
- 1 Csomag sütőpor
- 20 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- Fél citrom héja (vagy narancs héja)
- Fél citrom leve (vagy narancs leve)
- 5 cl rum (elhagyható)
Eljárás
Az 6 tojást szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a 6 evőkanál cukorral, közben belekeverjük a sárgáját egyenként. Ne ijedjünk meg, ha a hab látszólag összeesik a tojássárgájától, mert amint belekeverjük a lisztet, ismét fellazul.
Hozzáadjuk a 2 evőkanál kakaóport, a vaníliás cukrot, a 7 evőkanál lisztet, és a sütőport, és óvatosan, de alaposan összekeverjük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és elsimítjuk rajta a masszát. Ne legyen réteg túl vékony, mivel később feltekerve könnyen széthasadhat.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 180-200 C fokon kb. 15-20 percet sütjük. Fontos, hogy ne legyen túlsütve, mert szintén könnyen elrepedezhet.
A krémhez a mascarponét, a porcukrot, a citrom- vagy narancs héjat és levét, valamint a rumot összekeverjük.
Amint a tészta kihűlt, egyenletesen megkenjük a krémmel, majd óvatosan feltekerjük. Itt fontos, hogy ne legyen túl szoros a tekercs, mert a krém kinyomódhat a szélein.
A feltekert fatörzset legalább két órán át hűtőben pihentetjük, hogy a krém megdermedjen, és könnyebben szeletelhető legyen.