Forrás: canva
Karácsonyi sült pisztráng
Minden karácsonykor megismétlem ezt a receptet évek óta, mert szerintem nincs is jobb, mint egy finom, illatos sült pisztráng a karácsonyi asztalon. A pisztráng olyan könnyen elkészíthető, ízletes és egészséges hús, hogy szinte bűn kihagyni.
Hozzávalók
- 4 darab Pisztráng
- 1 citrom
- friss rozmaring
- ne fukarkodjunk vele
- só-bors
- 1 gerezd fokhagyma
- olíva olaj
Eljárás
Először tisztítsuk meg a pisztrángot, majd szárítgassuk meg alaposan papírtörlővel. Ha esetleg halboltban vásároltuk és ott tisztították meg nekünk, az sem gond, csak otthon is ellenőrizze át még egyszer, hogy minden rendben van-e a halszálkákkal. Sózzuk, borsozzuk belül és kívül is az ízlésünknek megfelelően. Ezután jöhet a fokhagyma és a citrom. A fokhagymát apróra vágjuk, a citromot pedig vékony szeletekre. Ne feledkezzünk meg a rozmaringról se, amit szintén bele tömöríthetünk a pisztrángba.
Előmelegített sütőben, alufóliára helyezzük a halakat és megcsorgatjuk olíva olajjal, a sütési idő körülbelül 20 perc 180 fokon, de ez a sütőtől is függ. Én személy szerint a közepes hőfokot és a légkeveréses funkciót szoktam használni, így mindig szépen, egyenletesen sül meg a pisztráng.
A sült pisztrángokat friss salátával és citromkarikákkal tálaljuk, és ne feledkezzünk meg a rozmaringról sem, ez adja meg a végleges karácsonyi hangulatot. A tálaláskor ajánlom, hogy mindenki kapjon egy-egy saját halat, így mindenki saját maga boncolhatja ki a halát és beleharaphat a finom húsba.