Forrás: Pixabay: CrafterChef
Karamellás popcorn
A kellemes délutánt otthon töltöttem, amikor eszembe jutott a nagymamám receptje a karamellás popcornról. Mindig nagy élvezettel fogyasztottuk ezeket az édes falatokat, amikor ott voltunk. Ma úgy döntöttem, nem veszem meg a bolti verziót, hanem magam készítem el.
Hozzávalók
- 120 g popcorn
- 150 g cukor
- 50 g vaj
- 4 evőkanál víz
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy felmelegítjük a nagy sütőedényt. Hozzáadhatjuk a szemeket egyszerre, de személyes tapasztalatom szerint jobb, ha kis adagokban adjuk hozzá őket. Így biztosan nem égnek oda, és a puffasztás is egyenletesebb lesz.
Amíg a pattogatott kukoricánk elkészül, kezdjük el a karamell mázt. Egy másik edényben olvasszuk fel a cukrot a vízzel, közepes lángon. Legyünk türelemmel, és ne kevergessük állandóan, hagyjuk, hogy a cukor magától olvadjon. Ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy a karamellád krémes és egynemű legyen.
Amint a cukor teljesen felolvadt és aranybarnára változott - de ne hagyjuk, hogy túlságosan besötétedjen, mert akkor égett íze lesz - adjuk hozzá a vajat, és keverjük jól össze.
A kész mázat öntsük a pattogatott kukoricára. Gyorsan és alaposan forgassuk össze, hogy minden morzsát bevonjon a karamell. Tapasztalatom szerint, ha erre nem szánunk elég időt és energiát, akkor a popcorn egy része karamell nélküli marad, ami csalódást okozhat az ínyenceknek.
Hagyjuk a popcorn-t 5-10 percig hűlni, hogy a máz megszilárduljon rajta, majd tálaljuk.