Karcagi birkapörkölt
A karcagi birkapörkölt egy hagyományos magyar étel, amelyet általában húsos, zsíros birkabőrrel készítenek. A húst hosszú ideig főzik, amíg szépen puha nem lesz, majd paprikás mártással ízesítik.
Hozzávalók
- 1 kg birkahús
- 3 evőkanál sertészsír vagy olaj
- 4 Közepes vöröshagyma
- 2 ks zöldpaprika
- 3 ks paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- 1 l víz
- 2 ks babérlevél
- 1 teáskanál őrölt kömény
Eljárás
A birkahúst megmossuk és kb. 3-4 cm-es kockákra vágjuk.
A zsírt vagy olajat felhevítjük egy nagy lábasban, majd mdegpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Amikor az már kissé üveges, hozzáadjuk a kockázott birkahúst és állandó keverés mellett addig pirítjuk, amíg a hús minden oldala piros színű lesz.
Közben a zöldpaprikát és a paradicsomot is darabokra vágjuk, majd hozzáadjuk a húshoz. A fokhagymát is zúzva beletesszük. Ízlés szerint megsózzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és a babérlevelet is.
Egy liter vizet öntünk rá, majd lefedve, alacsony lángon, időnként megkeverve, kb. 2-2,5 órán keresztül főzzük.
5 Közben a köményt egy serpenyőben szárazon megpirítjuk
Ha szükséges, még ízesítjük és hagyjuk állni 10-15 percig, hogy az ízek kellőképpen összeérjenek.