Forrás: canva
Karfiolkrémleves
Ebben a hűvös tavaszi időben a legjobb dolog, ami melegíthet, egy csésze meleg, krémes karfiolkrémleves. A karfiol természetes édessége találkozik a fűszeres, aromás leves zamatával, ami minden falatnál ízorgia. Elkészítésem során minden alkalommal kipróbálok új ízvariációkat, különböző fűszerekkel és növényi krémmel, hogy a leves íze mindig lélegzetelállító legyen.
Hozzávalók
- 1 nagyméretű karfiol
- 3 evőkanál olívaolaj
- Só és bors, ízlés szerint
- 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 ks hagyma, finomra vágva
- 1 l zöldségleves
- 200 ml Tejszín
- friss petrezselyem a díszítéshez
Eljárás
A karfiolt mossuk meg, távolítsuk el a külső leveleket és vágjuk rózsáira. A kezemben egyedi trükk: ha a karfiolt fordítva tartod, és a torzsáját vágod le először, kisebb rózsákra tudod bontani, mintha a tetejétől kezdenél hozzá.
Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, fűszerezzük sóval és borssal, majd pároljuk 5-7 percig, míg aranybarnára nem sül. Vigyázzunk, hogy a hőmérséklet ne legyen túl magas, nehogy odaégjen a fokhagyma.
Adjuk hozzá a zöldség- vagy csirkehúslevest és a karfiolt, majd fedjük le a serpenyőt, és főzzük 20-30 percig, míg a karfiol megpuhul.
Ha a karfiol megpuhult, használjunk botmixert, hogy a levest simává és krémessé varázsoljuk.
Hozzáadjuk a tejszínt vagy a növényi krémet, majd további néhány percre visszatesszük a tűzre, míg a leves újra meleg lesz.
A levest szervírozhatjuk friss petrezselyemmel vagy croutonnal a tetején.