Kellemes parfé torta
Ez egy kellemes nyári desszert, ami többféle ízben és formában is elkészíthető. A torta rétegeit jól ki kell pihentetni, hogy szépen elkülönüljenek egymástól.
Hozzávalók
Parfé réteg:
- 500 ml habtejszín
- 250 g mascarpone sajt
- 150 g porcukor
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 3 evőkanál rum
Brownie réteg:
- 200 g étcsokoládé
- 150 g cukor
- 3 ks tojás
- 100 g liszt
- 1⁄2 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
Gyümölcs réteg:
- 500 g friss bogyós gyümölcs (pl. eper, málna, áfonya)
- 50 g cukor
Díszítéshez:
- friss bogyós gyümölcsök
Eljárás
A brownie réteg:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kevés vajjal kikenünk egy 23 cm-es tortaformát, majd kilisztezzük.
A csokoládét összeszeleteljük, a vajjal együtt vízgőz felett felolvasztjuk. A cukrot a tojásokat habra keverjük, majd hozzáadjuk a csokoládés keveréket. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd hozzáadjuk a csokis masszához. Az egészet összekeverjük, majd az előkészített formába öntjük és 25-30 percig sütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni.
A gyümölcs réteg:
A gyümölcsöket megmossuk és félretesszük egy keveset a díszítéshez. A maradékot összeturmixoljuk a porcukorral és a masszát átpasszírozzuk, hogy eltávolítsuk a magokat. A krémet félretesszük.
A parfé réteg:
A habtejszínt habbá verjük. A mascarpone sajtot a porcukorral, vanília kivonattal és rummal együtt simára keverjük, majd óvatosan hozzá a habtejszínhez.
Az összeállítás:
A brownie-t kivesszük a formából és egy tálcára. Az egész tetejét megkenjük a gyümölcs krémmel, majd egyenletesen rátöltjük a parfé rétegre. A tetejét díszítjük friss bogyós gyümölcsökkel és virágokkal.