Forrás: Marian from Adobe Stock
Készítsd el a saját rouxodat 3 hozzávaló
Annyiszor elkészítettem már ennek a rouxnak a receptjét, hogy már álmomban is tudom a pontos mennyiségeket és időket. Ez egy olyan alaprecept, amelyet sok hagyományos ételhez használnak, és újra és újra megbízhatóan működik. A krémes mártásoktól kezdve egyes levesekig, ez a recept mindig megállja a helyét, és minden alkalommal meghozza a várt sikert.
Hozzávalók
- 50 g vaj
- 60 g liszt
- 500 ml Húsleves
Eljárás
A roux recepthez kezdjük azzal, hogy egy serpenyőben közepes lángon felmelegítjük a vajat. A vaj egyenletesebben olvad meg, és megakadályozza, hogy a liszt megégjen, ha megvárja, amíg az összes vaj megolvad, mielőtt hozzáadná a lisztet.
Ha a vaj teljesen felolvadt, adjuk hozzá a lisztet. Itt jön a képbe egy trükk, amit az évek során tanultam: A liszt kis mennyiségben történő hozzáadása segít elkerülni a csomósodást, és sima keveréket eredményez.
Miután hozzáadta a lisztet, folyamatosan keverje a keveréket körülbelül 2-3 percig. Ez a \roasting\ néven ismert lépés kissé megfőzi a lisztet, és segít eltávolítani a nyers liszt ízét.
Vigyázzon azonban, hogy a keverék ne barnuljon meg - a jó rouxnak aranyszínűnek kell lennie. Ha túl sötét, kesernyés íze lesz.
Most lassan adjuk hozzá az alaplevet, folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós. Egy tipp, amit a nagymamámtól tanultam, hogy a húslevest forrón adjuk hozzá, mert így jobban keveredik a rouxszal, és simább állagú lesz.
A házi készítésű roux már készen áll arra, hogy kedvenc ételedhez használd!