Forrás: Martina Raedlein for Alamy Stock Foto
Készítsen magának kökénylikőrt
Ez a recept közvetlenül a családi hagyományomból származik - minden évben, amikor a kökény megérik és készen áll a szedésre, nekilátunk ennek a különleges likőrnek. A gyümölcsöt mindig az első fagyok után szedem le, mert így még jobban érvényesül a finom aroma. A türelem itt tényleg a kulcs: minél tovább tudunk várni, annál intenzívebb lesz az íz - és minden percet megér!
Hozzávalók
- 1 kg érett kökény
- 250 g fehér cukor
- 700 ml Vodka vagy gabona, tiszta alkohol
Eljárás
A kökénylikőr recept elkészítéséhez - először alaposan mossuk meg és szárítsuk meg a kökényt. Javaslom, hogy kézzel mossuk meg, hogy eltávolítsuk az esetleges szennyeződéseket vagy rovarokat.
Ezután villával körbeszurkáljuk a gyümölcsöt. Ez lehetővé teszi, hogy az alkohol mélyen behatoljon a gyümölcs belsejébe, és felszabadítsa a teljes ízvilágot.
Tegyük a kökényt, a cukrot és az alkoholt egy nagy üvegbe, és jól zárjuk le. Szeretek egy réteg cukrot tenni a gyümölcsrétegek közé, hogy egyenletes legyen a szirup.
Tegye az üveget egy sötét, hűvös helyre, és hagyja legalább 2 hónapig áztatni. Azt tanácsolom, hogy az első két hétben minden nap óvatosan rázza meg az üveget, hogy a cukor feloldódjon.
Ezután szűrje át a likőrt egy finom szitán vagy ruhán, hogy eltávolítsa a kökényt és a szilárd anyagokat.
Töltse a szűrt kökénylikőrt tiszta üvegekbe, és jól zárja le. Azonnal fogyasztható, de mint sok más likőr, idővel még jobb lesz. Próbálja meg egy-két évig vagy még tovább érlelni a kökénylikőrt - meg fog lepődni, milyen kifejezetté és összetetté válhatnak az ízek!