Forrás: Pexels
Klasszikus csikós tokány
Egy tál kiadós csikós tokány tökéletes lélekmelengető egy hideg téli napon. Tálalhatjuk nokedlivel, illetve bármilyen tésztával vagy rizzsel, ízlés szerint.
Hozzávalók
- 70 dkg lapocka
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 ks paradicsom
- 1 ks hegyes erős paprika elhagyható
- 3 ks zöldpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ks vöröshagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 dl tejföl
- 2 ek liszt
- só
- bors
Eljárás
A sertéshúst csíkokra, a szalonnát, a hámozott paradicsomot, a paprikát és a hagymát apróra vágjuk. Hámozzuk meg és aprítsuk fel a fokhagymát.
A szalonnát addig pirítjuk, amíg a zsír el nem olvad, majd a zsíron megdinszteljük a hagymát. Levesszük a tűzről, fűszerpaprikával ízesítjük és hozzáadjuk a sertéshúst. Jól összedolgozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük.
Tegyük vissza a tűzhelyre, hagyjuk párolni, ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, és lefedve pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet. Fontos, hogy ne adjunk hozzá túl sok vizet, hogy sűrű legyen a szósz.
Ha a hús puhára főtt és a folyadék elpárolgott, lisztből, 1 dl vízből és tejfölből habarást készítünk, és ráöntjük a pörköltre. Forraljuk fel és főzzük 5 percig. Nokedlivel, főtt tésztával vagy rizzsel tálaljuk.