:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/g5xkN4kw2hSlN7vWkey4/b321cbef4412e3dee637c46a5a5bcc.jpeg)
Forrás: Youtube
Klasszikus hollandi mártás
A hollandi mártás egy igazi francia klasszikus, ami tavasszal a spárga mellé egyszerűen ellenállhatatlan.
Hozzávalók
- 4 ks tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 1⁄2 citromból nyert citromlé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Eljárás
A vajat megolvasztjuk, és félretesszük, hogy egy kicsit hűljön. A tojássárgákhoz hozzáadunk egy kanál hideg vizet, és gépi habverővel habosra keverjük. Akkor jó, ha buborékos a teteje.
Egy kisebb lábasban gyöngyözésig melegítünk vizet, majd a tojássárgás edényt is felé tesszük úgy, hogy a feneke ne érjen bele a vízbe. 3-4 percig folyamatosan keverjük a habverővel, míg szép vastag lesz. Levesszük a gőzről, és míg a habverővel folyamatosan dolgozunk rajta, fokozatosan, és eleinte nagyon lassan, szinte cseppenként hozzáadjuk az olvasztott vajat.
Ha az összes vajat hozzáadtuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáfacsarjuk a citrom levét. Langyosan fogyasztjuk.