Forrás: Pixabay: herverot
Klasszikus vajas rövid kenyér sütik
Ezek a kekszek vajasak, omlósak és ellenállhatatlanul finomak. Tökéletes csemege bármilyen alkalomra, vagy egyszerűen csak akkor, ha édességhez van kedve.
Hozzávalók
- 2 csészék Teljes kiőrlésű liszt
- 1⁄4 teáskanál só
- 1 csésze Sótlan vaj, szobahőmérsékletű
- 1⁄2 csésze kristálycukor
- 1 teáskanál Tiszta vaníliakivonat
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra. Ez biztosítja, hogy a sütik egyenletesen süljenek meg. Tapasztalataim szerint a sütő előmelegítésének elmulasztása alulsült sütiket eredményezhet.
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Ne feledje mindig átszitálni a hozzávalókat, hogy ne legyenek csomósak a sütik.
Egy másik tálban elektromos keverővel addig verjük a vajat, amíg krémes állagú nem lesz. Ez körülbelül 1 percet vesz igénybe. A legjobb eredmény érdekében győződjön meg róla, hogy a vaj szobahőmérsékletű - a hideg vaj nem krémeződik olyan jól.
Fokozatosan adjuk hozzá a kristálycukrot a vajhoz, folyamatosan verjük, amíg a keverék könnyű és habos nem lesz. A sütik állaga és íze nagyban függ ettől a folyamattól, ezért szánjon rá időt!
Keverje a vaníliakivonatot a habos vaj-cukor keverékbe.
Óvatosan forgassa bele a liszt-só keveréket, amíg a keverék tésztává nem áll össze. Ne keverjük túl; könnyű kézzel keverjük össze a hozzávalókat, csak annyira, hogy puha, omlós kenyér állagú legyen.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsa ki, amíg körülbelül 1/2 hüvelyk vastagságú nem lesz. A tészta vastagsága határozza meg, hogy mennyire lesz puha vagy ropogós a süti: minél vastagabb, annál puhább.
Egy sütiszaggatóval vágja ki a kívánt formákat, és helyezze őket egy kibélelt sütőlapra.
Süssük előmelegített sütőben körülbelül 15 percig, vagy amíg a sütik szélei szép aranyszínűvé nem válnak. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert a keksz gyorsan a tökéletesből égetté válhat.
Hagyja a süteményeket a tepsiben kb. 10 percig hűlni, majd tegye át őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Lehet, hogy puhák, amikor először jönnek ki a sütőből, de ahogy hűlnek, megkeményednek, és tökéletes, morzsás állagúvá válnak.