Forrás: Youtube
Kolbászos savanyú káposzta leves
Hideg van, nyakunkon a tél, úgyhogy jobban teszitek, ha készül otthon jó nagy lábas, ízletes savanyú káposztaleves.
Hozzávalók
- 2 ek zsír
- 500 g sertéscomb
- 1 Fej hagyma
- 1 tk sűrített paradicsom
- 1 tk őrölt kömény
- 2 ks babérlevél
- só bors
- 1 tk Majoránna
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g húsos szalonna
- 2 tk pirospaprika
- 500 g savanyú káposzta
- 70 g kolbász
- 3 ks csiperkegomba
- 1 ks alaplézselé
- 2 ek tejföl
- 1 ek liszt
Eljárás
Először is egy lábasban a zsíron erősen körbepirítjuk a felkockázott sertéscombot, majd kivesszük és félretesszük.
A hagymát finomra vágjuk, beledobjuk a forró edénybe, és megdinszteljük egy kanálka zsír hozzáadásával. Rákanalazzuk a sűrített paradicsomot, és azzal is lepirítjuk, majd felöntjük néhány deci vízzel, majd visszaforraljuk és zsírjára pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a köményt, a borsot, a babérlevelet, a majorannát és a két gerezd fokhagymát felszeletelve. A szalonnát felcsíkozzuk, szintén az alapba dobjuk, és kevergetve megpirítjuk.
Mellédobjuk a húst, megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, hogy a hús átvegye az ízét, és 30-40 percig főzzük, a folyadékot folyamatosan pótolva.
Hozzáadjuk a káposztát, karikázzuk fel a kolbászt, és szintén az alaphoz adjuk, majd összeforgatjuk, beleszórjuk a felszeletelt gombát, és felöntjük annyi vízzel, hogy leves sűrűségű legyen.
A húst puhulásáig főzzük, nagyjából még további 20 percet, majd hőkiegyenlítéssel behabarjuk, azaz a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és némi forró főzőlével, mielőtt a levesbe öntenénk.