Forrás: Pixabay: Hans
Kolozsvári káposzta
Ezt az ízletes és hagyományos magyar ételt évtizedek óta készítem a családomnak, és a legnagyobb örömmel megosztom veled is. Hidd el, az elkészítése sokkal könnyebb, mint gondolnád!
Hozzávalók
- 1 ks nagy fej káposzta
- 500 g darált sertéshús
- 2 ks nagy fej vöröshagyma
- 3 Szál fokhagyma
- szalonna
- pirospaprika
- só, bors
- 150 g Rizs
- 1 l húsleves alap (ez nem kötelező, vízzel is készítheted)
Eljárás
Először a káposztát vágd fel vékony csíkokra, majd tedd félre.
Sütőben süssetek le kevés szalonnát, majd a zsírját használd a hagyma megfuttatásához. Fontos, hogy a hagyma ne égjen odára, csak arany színű legyen.
A darált húshoz add hozzá az aprított fokhagymát, majd fűszerezzed meg sóval és borssal.
Egy nagy lábosban pirítsd meg a hagymát a szalonnazsíron, majd adj hozzá egy evőkanál pirospaprikát.
Adj hozzá rizst és a darált húst is, majd pirítsd addig, amíg a hús fehéredni nem kezd.
Ezután jöhet a felvágott káposzta. Add hozzá a húsleves alapot, és főzd kb. 1,5 órán keresztül fedő alatt, közepes lángon.
Fűszerezd még sóval és borssal, majd hagyd, hogy az ízek összeérjenek.
Húsd ki az ételt a lábasból hatalmas tálra, és tálald forrón. A káposzta hűlés közben összeér, így igazi, laktató ételköltemény lesz belőle.
Kimérheted kis tányérokba is, és már indulhat is az ízorgia!