Kolozsvári rakott káposzta
Imádni fogja ezt az egyszerű kolozsvári káposztát. Ugyanolyan ízű, mint a nagymamáé.
Hozzávalók
Hozzávalók
- 250 g darált sertéshús
- 250 g Főtt marhahús
- 1 kg savanyú káposzta
- 250 g Rizs
- 1 A kolbász nem kell lennie
- 1 A szalonna nem kell lennie
- 2 db The Onion
- 2 db gerezd fokhagyma
Az öntözéshez
- 200 ml tejföl
- Hígításhoz tej
- 1 db tojás
- őrölt pirospaprika
- őrölt fekete bors
- zúzott kömény
- Só
- Szárított zöldség
Eljárás
Alaposan megmossuk a káposztát folyó víz alatt és vékony csíkokra vágjuk. Vízzel teli edénybe tesszük és kb. 30 percig főzzük.
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, majd aranybarnára pirítjuk olajon a serpenyőben. Hozzáadjuk a darált húst és a kolbászt (ha használjuk) és jól megpirítjuk.
A rizst főzzük meg a csomagoláson található utasítás szerint. A sült húst és hagymát adjuk hozzá a megfőtt rizshez.
A mártáshoz keverjük össze a savanyú tejszínt, tojást, őrölt paprikát, őrölt borsot, tört köményt, sót és szárított zöldséget. Mindent jól keverjünk össze és adjunk hozzá tejfölt a hígításhoz.
Leszűrjük a káposztát a fazékból és összekeverjük a rizskeverékkel.
Kiolajozzuk a tepsit és rétegezzük a káposzta és rizs keverékét, közben minden réteget finoman megszórunk felvágott szalonnával.
Végül öntsük le az egész káposztát a kész öntettel és tegyük be a 180°C-ra előmelegített sütőbe kb. 40-45 percre, amíg meg nem barnul és meg nem fő.