Forrás: Youtube
Könnyű fatörzs torta
Egy igazi csokiimádós, trüffelkrémes finomság, a fatörzs torta.
Hozzávalók
Piskóta
- 4 ks tojás
- 4 ek cukor
- 4 ek liszt
- 2 ek víz
- 1 kh szódabikarbóna
Krém
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 ek méz
- 0.3 dkg tejszín
- 1 ks narancshéj
- 4 dkg puha vaj
- 1 csipet só
Eljárás
A trüffelkrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és egyneművé keverjük. Hozzákeverjük még a tejszínt és a narancs lereszelt héját is, végül a puha vajat és a sót is. A krémet teljesen kihűtjük 2-3 óra alatt.
A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Ebbe óvatosan beleforgatjuk a tojássárgákat, és lassan belecsurgatjuk a vizet is. A sütőport és a lisztet összekeverjük, átszitáljuk, majd két részletben beleforgatjuk a tojáshabba vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
A piskótatésztát a gáztepsin vékonyan szétterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már halvány aranybarna lesz a teteje. Ekkor óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, még melegen egy konyharuhára fektetjük, és jó szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.
A kihűlt krémet habverővel kihabosítjuk. A kihűlt piskótát kitekerjük, majd megkenjük a krém kb. kétharmadával, és szorosan feltekerjük. A tekercs kb. egynegyedét srégen levágjuk, és a tekercs oldalához illesztjük – ez lesz az ág a fatörzsön. A maradék krémmel kívülről is bevonjuk a fatörzset, nem kell simára, akkor jó, ha olyan, mint a fa törzse.