Körömpörkölt Bográcsban
A Körömpörkölt egy tradicionális magyar étel, amelyet a bográcsban készítünk. A lassú főzési módszer segítségével a húsoknak megpuhulni és az ízeknek összeérni. A körömpörrkölt szaftos és fűszeres ízvilággal rendelkezik, ínycsiklandó élményt nyújt.
Hozzávalók
- 1 kg köröm
- 2 Közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagym
- 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 babérlevél
- 1 csipet őrölt fekete bors
- só ízlés szerint
- 3 dl víz
- 2 evőkanál liszt (opcionális, szaűrítéséhez)
Eljárás
A körömöt megmossuk, majd alaposan tisztítjuk és feldaraboljuk. A vöshagymát finomra vágjuk, a fokhagymákat pedig összezúzzuk.
2.Egy lábasban felhevítjük a sertészsírt vagy olajat közepes lángon. Hozzáadjuk a vöröshagymát fokhagymát, majd üvegesre pirítjuk.
Beleszórjuk a pirospaprikát és az őrölt köményt, majd hozzáadjuk a köröm darabokat.
Alaposan összekeverjük, a fűszeres hagymaát vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, a fekete borsot és ízlés szerint sót.
Opcionálisan sűríthetjük a szaftot, ha krémesebb állagot szeretnénk. Ehhez kis tálban simára keverjük a lisztet néhány evőkanál hideg vízzel, majd hozzáadjuk a bográcsaposkeverjük. Ezt követően még 5-10 percig főzzük.
Tálaláskor meghintjük friss petrezselyemmel és köretként pirítrolt rizzsel fogyaszthatjuk.