Forrás: Canva
Körte befőzése
A körtebefőzés a kora ősz szimbóluma. Az ízletes, zamatos körték, a fahéj és egy kis vanília harmonikus keveredésével hozzuk el a nyarat a téli napokra. A recept pofonegyszerű, csupán egy kis türelmet és szeretetet igényel.
Hozzávalók
- 4 kg érett, de még kemény körte
- 2 kg cukor
- 1 rúd vanília
- 2 rúd Fahéj
Eljárás
A körtéket alaposan mossuk meg, majd a magházukat távolítsuk el. Hajtsuk négyfelé és ha nagyok, akkor vágjuk ketté. Nem szükséges a héját eltávolítani, ha jó minőségű a gyümölcs.
Egy nagy széles edényben rétegezzük a körtéket a cukorral, a vaníliarúddal és a fahéjrúddal.
Tegyük rá az edényre a fedőt és hagyjuk állni egy éjszakán át, hogy a gyümölcs levet eresszen.
Másnap vegyük le a fedőt és kezdjük el lassú tűzön főzni a gyümölcsöt. Ne kevergessük, csak rázogassuk meg az edényt, hogy a cukor elolvadjon.
Amikor a gyümölcs már puha, de még nem esik szét, a levet főzzük be kicsit tovább, hogy sűrűbb legyen.
Sterilizáljuk befőttes üvegeket (forró vízben min. 10 percig), majd töltsük meg őket a forró körtével és lével, menet közben ügyelve, hogy lég ne maradjon a gyümölcs és az üveg között.
Zárjuk le az üvegeket, majd tegyük őket nagy fazékba, amit kb. kétharmadig töltsünk meg vízzel. Az üvegeknek minimum félig benne kell lenniük a vízben. A víznek forrnia kell, és így hagyjuk őket benne minimum 20-30 percig.
Vegyük ki az üvegeket a vízből, és hagyjuk őket a következő napig szobahőmérsékleten állni.
A jól záródó üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk.