Forrás: pixelshot from Canva
Körtebefőtt télire
A Körtebefőtt télire egy igazán finom és egészséges lekvár, mely hagyományosan a havas téli hónapokra készül. A \Körtebefőtt télire\ egy szívből jövő ajándék és tökéletes kiegészítője a reggeli rántottának vagy akár a palacsintának.
Hozzávalók
- 3 kg Körte
- 1⁄2 kg kristálycukor
- 1 ks citrom leve
- 1 ks vaníliarúd
- 1 ks fahéj rúd
Eljárás
A körtéket alaposan megmossuk, majd meghámozzuk, kicsumázzuk, és cikkekre vágjuk.
Egy nagy lábasba tesszük a körtécikkeket, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a vaníliarúd belsejét és a fahéjrudat.
Alacsony hőfokon főzzük a körtét, amíg az szétesik.
Közben többször megkeverjük, hogy ne égjen le. Ha teljesen szétesett a gyümölcs, a fazékot levesszük a tűzről.
A fahéj rudat eltávolítjuk, majd a lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük. Minél forróbb a lekvár, amikor az üvegbe kerül, annál jobban elpusztulnak a baktériumok és az üvegekben tovább marad friss a lekvár.
Az üvegeket lezárjuk, majd ugyanazzal a szájjal lefelé fektetjük le, és hagyjuk, hogy a lekvár hűljön és szilárduljon.