Forrás: Pixabay: catceeq
Krémes vegetáriánus édesburgonya leves
Nagyon megszerettem ezt a levest. Először egy hideg téli estén próbáltam ki, és azonnal lenyűgözött a pikáns, mégis édes íze. Belülről felmelegít, és kivételesen finom. Mindenekelőtt szeretem az egyszerű elkészítését, és azt, hogy általában már minden hozzávaló megvan otthon.
Hozzávalók
- 1 kg édesburgonya
- 2 dögevő
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségleves
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- 1 Teáskanál kömény
- 200 ml Kókusztej
- Reszelt sajt a díszítéshez
Eljárás
Az édesburgonyaleves elkészítéséhez először hámozza meg és kockázza fel az édesburgonyát és a sárgarépát. Javaslom, hogy az édesburgonyát ne vágjuk túl kicsire, különben széteshet főzés közben.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és egy nagy serpenyőben olívaolajon áttetszőre pirítjuk. Fontos, hogy ezt közepes vagy alacsony hőfokon tegyük, hogy ne égjen meg a fokhagyma, és elkerüljük a kesernyés ízt.
Adja hozzá az édesburgonyát és a sárgarépát, és oltsa le a zöldségalaplével. Forraljuk fel a levest, csökkentsük a hőfokot, és főzzük körülbelül 30 percig, vagy amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Most pürésítsük a levest botmixerrel, amíg krémes nem lesz. Nagyon hasznosnak tartom, ha közben levesszük a serpenyőt a tűzről, hogy elkerüljük a fröccsenést és az esetleges megégést.
Adjuk hozzá a kókusztejet és a köményt, sózzuk, borsozzuk, és keverjük össze még egyszer alaposan. A kókusztej kellemes krémességet, a kömény pedig enyhe keleti ízt ad a levesnek.
Tálalás előtt az édesburgonyalevest tetszés szerint frissen reszelt sajttal is díszítheti. Ez szép színkontrasztot ad, és tökéletesen lekerekíti az ízvilágot.