Forrás: Pixabay: AKuptsova
Különböző fajtájú savanyított zöldségek
Ez a savanyúság receptje abszolút kihagyhatatlan a konyhámban, és már számtalanszor elkészítettem. A zöldségek savanyítása remek módja annak, hogy a megmaradt zöldségeket ízletesen tartósítsuk, finom köretet készítsünk belőlük, vagy ízesítsük a salátákat, szendvicseket stb. A módszerben az a csodálatos, hogy különböző zöldségekkel és ízekkel kísérletezhetünk. Az a csodálatos ebben a módszerben, hogy különböző zöldségekkel és ízekkel kísérletezhet.
Hozzávalók
- 1 kg Vegyes zöldségek (pl. sárgarépa, zellerpaprika, cukkini stb.)
- 1 l víz
- 2 Tablespoon tengeri só
- 500 ml Fehér vagy almaecet
- Néhány gerezd fokhagyma, bors, babérlevél és friss fűszernövények (nem kötelező)
Eljárás
A savanyított zöldségek receptjéhez kezdjük a zöldségek alapos megmosásával és feldarabolásával. Úgy tapasztaltam, hogy ha a zöldségeket egyforma méretű darabokra vágjuk, az segít megőrizni az állagot a savanyítás során.
Forraljuk fel a vizet, az ecetet és a sót egy nagy fazékban. Várjuk meg, amíg a só feloldódik, majd adjuk hozzá a zöldségeket. Ne aggódjon, ha a zöldségeket nem fedi teljesen, főzés közben összeesnek.
Hagyja a zöldségeket 2-3 percig párolódni, de ne tovább, hogy ropogós maradjon. Az első próbálkozásom során túlfőztem a zöldségeket, és túl puhák lettek.
Amíg a zöldségek főnek, elkészítheti az üvegeket. Sterilizálja őket forró vízben vagy sütőben, hogy megakadályozza a baktériumok elszaporodását.
Töltse a még forró zöldségeket a pácvízzel együtt az üvegekbe. Most már hozzáadhatja a fokhagymagerezdeket, a borsszemeket, a babérleveleket és a friss fűszernövényeket. Én szeretem a kapor és a sárgarépa, illetve a paprika és a rozmaring kombinációját.
Zárja le szorosan az üvegeket a savanyított zöldségekkel, és hagyja kihűlni őket. Ezután tárolja őket a hűtőszekrényben, és várjon legalább egy hetet a felbontásukkal. Időbe telik, de higgye el, megéri a várakozást! Számos ételhez tökéletes kísérője.