Forrás: freepik
Legfinomabb kakaós kalács
A legfinomabb kakaós kalács receptjét a nagymamámtól tanultam, még pedig hagyományos technikával és tipikus otthoni hozzávalókkal. Hihetetlenül ízletes, puha, és a családunkban mindig nagy öröm fogadja. Remélem nektek is tetszeni fog!
Hozzávalók
- 500 g önserkentő liszt
- 25 g friss élesztő
- 1 csapott evőkanál só
- 2 evőkanál cukor
- 250 ml tej
- 2 tojás
- 50 g vaj
- 200 g kakaópor
- 50 g porcukor
Eljárás
Az élesztőt keverjük össze a cukorral és egy kis meleg tejjel, majd hagyjuk felfutni. Fontos, hogy ne legyen túl meleg a tej, mert akkor megöli az élesztőt!
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, majd csináljunk egy kis mélyedést a közepére.
Az élesztőt keverjük a liszthez, adagoljunk hozzá két egész tojást, a maradék tejet és a felolvasztott vajat. A dagasztást kezdjük közepes tempóban, aztán lassítsunk, ha összeállt a tészta.
Letakarva, kelni hagyjuk a tésztát egy meleg helyen körülbelül egy óra hosszat, vagy amíg megduplázódik a térfogata.
Nyújtsuk ki a tésztát, majd kenjük le a kakaópor és porcukor keverékével. A kakaós töltelék mennyiségét ízlés szerint lehet növelni.
Tekerjük fel a tésztát, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt formába. Maradjon elegendő hely a kalács további keléséhez a formában.
Hagyjuk újabb fél órán át kelni, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süssük körülbelül 30-35 percig.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e a kalács: ha a tű szárazon jön ki, akkor elkészült a sütemény.