Lokum vagy szultánkenyér, a török csemege
Én már sokszor elkészítettem ezt a receptet, és mindig nagy sikere volt. A gyümölcsök, diófélék és rózsavíz ízvilága egyszerűen ellenállhatatlan. Próbáljátok ki ti is! Az elkészítés során a legfontosabb, hogy óvatosan keverjük el a hozzávalókat, hogy a fehérje habja ne essen össze.
Hozzávalók
- 500 g porcukor
- 4 ks tojásfehérje
- 1 citrom reszelt héja
- 1 Csésze darált dió
- 1 Csésze darált szárított gyümölcs (pl. szilva, barack datolya)
- Fél csésze rózsavíz
- 1 Csésze Keményítő
- 1 fél csésze darabolt pisztácia
Eljárás
Először is, verjük kemény habbá a tojásfehérjét. Itt ajánlom, hogy a tojások legyenek szobahőmérsékletűek, mert úgy könnyebben felverhető a fehérje.
Miközben a fehérjét verjük, adjuk hozzá lassan, folyamatosan a porcukrot. Fontos, hogy a cukrot ne egyszerre, hanem apránként adjuk hozzá, így a készítés során is figyeljünk erre.
Amikor már szép kemény a hab, adjuk hozzá a citrom reszelt héját, a darált diót és a darált szárított gyümölcsöt. Ezt fakanállal keverjük el óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.
Ezután adjuk hozzá a rózsavizet is, amit szintén óvatosan keverjünk el a masszában.
A masszát öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, simítsuk el, majd szórjuk meg a tetejét a darabolt pisztáciával. Ebből a mennyiségből nagyjából 2 cm vastag réteget kapunk.
A tepsit tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk ott állni legalább 3 órát, de ha van rá idő, akár egész éjszaka is maradhat.
Miután a massza megdermedt, vágjuk fel kis kockákra vagy szögletes rudakra. A keményítőt szitáljuk rá egy szűrőn keresztül - ez adja meg a jellegzetes lokum állagot és segít abban, hogy ne ragadjon össze a kockák.