Forrás: Pixabay: cocoparisienne
Lusta asszony rétese
Sokszor hallani a mondást, hogy az igazán finom hagyományos magyar sütemények elkészítése időigényes és munkás feladat. Ezzel szemben a Lusta asszony rétese pont, hogy egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Legbelül egy kakaós-mákos tölteléket rejt, de aki nem kedveli a mákot, az lecserélheti dióra vagy akár túróra is.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 1 Csomag sütőpor
- 1 tojás
- 200 g margarin
- 200 g porcukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 200 ml tej
- 200 g darált mák
- 200 g cukor
- 3 evőkanál Holland kakaópor
Eljárás
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Ezt azért érdemes még az elején megtenni, mert így a tészta nem fogja bajba kerülni a hűvös sütőt, és jobban megemelkedik a sütés során.
Egy tálba keverjük össze a lisztet, a sütőport, a tojást, a margarint, a porcukrot és a vaníliás cukrot.
A tömegnek homogénnek kell lennie, ezért addig gyúrjuk, amíg a tészta képlékeny, jól formázható nem lesz. Tipikusan ez az a pont, amikor a tészta már nem ragad az ujjaidhoz.
Nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centi vastagra, majd locsoljuk meg tejjel.
Egy másik tálban keverjük össze a mákot, a cukrot és a kakaóport.
Szórjuk rá a tésztára a mákos tölteléket, majd tekerjük fel a tésztát óvatosan. Vigyázzunk, hogy semmi se essen ki belőle!
A bélelt tepsibe helyezzük, majd süssük 35-40 percig. Én a réteshez mindig alufóliát használok, mert könnyű vele dolgozni, nem tapad le, és a sütemény könnyedén kivehető belőle.
Ha elkészült a sütemény, vágjuk fel, és azonnal tálaljuk! Ha szeretnénk, porcukorral is megszórhatjuk.