Forrás: Anastasia Turshina for Getty Images
Mandarin és speculoos desszert
Karácsonykor gyakran készítettem ezt a mandarinos és spekulátos desszertet a családomnak. A mandarin frissessége a spekulátus ízével és a habos túróval kombinálva egyszerűen ellenállhatatlan. Mindig öröm ezt a finom desszertet tálalni - gyermekkori emlékeket idéz fel, és feldobja a hideg téli napokat.
Hozzávalók
- 200 g Speculoos
- 4 Mandarinok
- 500 g Alacsony zsírtartalmú kvark
- 200 g Krém
- 3 evőkanál cukor
- 1 Táska Vaníliás cukor
Eljárás
A mandarin és a spekulátus desszert elkészítéséhez először tegyük a spekulátust egy fagyasztózacskóba, és sodrófával törjük össze. Ne legyen túl finom "por", helyette maradjon néhány durva darab. Ezek adják majd később a desszert harapnivalóját.
Hámozzuk meg a mandarinokat, és vágjuk apró darabokra. Itt nem tanácsos túl óvatosnak lenni - a kifolyó lé egy részét később a túróba keverhetjük, és további gyümölcsös ízt ad neki.
Most keverjük össze a túrót a cukorral és a vaníliás cukorral egy tálban. Ebben a fázisban gyakran adok hozzá egy mandarint, hogy teszteljem az ízét, és szükség esetén módosítom a cukor mennyiségét.
Ezután a tejszínt verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük bele a túróba. Közben készítsük elő a poharakat, és mindegyiknek az alját borítsuk be a spekulátormorzsa felével.
Öntsük a túrót a poharakba, és rendezzük el a tetején a maradék mandarindarabokat. Végül tegyük a tetejére a maradék morzsát, és kissé nyomkodjuk le.
Tegye a mandarinos és spekulátás desszertüvegeket a hűtőszekrénybe, és hagyja legalább 30 percig áztatni. Tálalás előtt rövid időre keverje meg újra, hogy a spekulátus íze teljesen kifejlődhessen. Esetleg kakaóporral vagy spekulátormorzsával megszórhatjuk.