Maritozzi az olasz szépség
A Maritozzi egy hagyományos római édesség, amely könnyű, puha, élesztős tésztából készül és édes vajkrémmel töltik. A tetejére pedig tejfölt tesznek, majd megszórják kristálycukorral. Nagyszerű reggeli vagy délutáni csemege.
Hozzávalók
Tésztához:
- 450 g liszt
- 100 g cukor
- 2 nagy tojás
- 150 ml tej
- 100 g vaj
- 1 Csomag szárított éleszt
- 1 evőkanál narancsvirág-víz
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
Vajkrémhez:
- 250 g puha vaj
- 150 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
Tetejére:
- tejföl
- kristálycukor
Eljárás
A tészta elkészítése: A lisztet, a cukrot, az élesztőt és a csipet sót egy nagy tálba tesszük. A tejet a vajjal egy kis lábasban felforrósítjuk és hozzáadjuk a tojásokat, majd meítsük tovább, amíg a vaj elolvad. Ezután hozzáadjuk a narancsvirág-vizet és a cit héját. A folyékony keveréket hozzáadjuk a liszthez és simára gyúrjuk.
Letakarjuk és hagyjuk, hogy duplájára keveredjen, ami kb. 1 óra.
A krém elkészítése: A vajat egy tálba tesszük és elkezdjük habosítani. Hozzáadunk fokozatosan porcukrot és a citrom héját. Addig keverjük, amíg egy puha, krémes állagot kapunk.
A tészta kinyújtása: Amikor a tészta kész, kivesszük a tálból és lisztezett felületen körülbelül 1 cm vastagra kinyújtjuk. Ezután kis korongokat vágunk ki belőle, majd oválisra formázzuk.
A maritozzi készése: Az ovális tésztadarabokat kettévágjuk, majd rákenjük a vajkrémet és összeragasztuk őket. Letakarjuk és hagyjuk, hogy duplájára keveredjen. Ez kb. 30-45 percet vesz igénybe.
Előmelegítjük a sütőt 190°C-ra és a sütőlapra tesszük a maritozzi-kat. Kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amikor a maritozzi-k készen vannak, kivesszük a sütőből és megszórjuk kristálycukorral. Végül megörököljük őket tejszínnel.