Meggyes-túrós rétes
A meggyes túrós rétes egy hagyományos magyar sütemény, melynek íze és állaga egyedülálló. Az édeskés meggy és a krémes túró aranyosan kombinálódik az omlós rétestésztával, így kellemesen édes és savanykás ízélményt biztosítva.
Hozzávalók
- 500 g meggy (fonnyztott vagy fagyasztott is lehet)
- 250 g túró
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 nagy tojás
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 100 g vaj vagy margarin
- 10 ks réteslap
- porcukor a szóráshoz
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A túrót egy tálban keverjük simára a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a tojással és az őrölt fahéjjal.
A felengedett vagy kicsumázottgyet tegyük egy szűrőbe, hogy lecsepegjen egy kicsit a levétől.
Egy tepsit kenjünk ki vaj vagy margarinnal.
A réteslapokat egy tiszta konyharuhára fektessük, majd olvadó vajjal kenjük meg őket mindkét oldalról.
Az első réteslapot helyezzük el a sütőpapírra kibélelt tepsiben úgy, hogy a tészta túl lógjon a tepsin.
Kenjünk rá egy adag túrókrémet, majd szórjuk rá az első réteg meggyet.
Ismételjük meg a réteslap-túrókrém-meggy rétegeket, egészen addig, amíg el nem fogy a hozzávalók.
Az utolsó réteslapot is kenjük meg vajjal, majd takarjuk be vele a tölteléket. A tészta széleit hajtsuk be.
Süssük kb. 30-35 percig, amíg a tészta szép aranybarna színt kap.
Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral és szeleteljük fel tálalás előtt.