Nagyi titka fonott kalács
Keres egy házi készítésű kalács receptet? Próbálja ki ezt. Csodálatosan puha.
Hozzávalók
Tészta
- 250 g sima liszt
- 250 g Simlisz tönkölyliszt
- 150 ml Tej
- 75 g vaj
- 2 EK méz
- 1 db tojás
- 1 db vaníliás cukor
- 1⁄2 tk Sók
- Csipet Szárított citromhéj
Élesztők
- 42 g Friss élesztő
- 1 EK nádcukor
- 1 EK simaliszt
- 100 ml Tej
Ráadásul
- 1 db tojás
- szeletek Mandula
Eljárás
Először készítsünk élesztőt. A langyos tejbe adjunk hozzá egy evőkanál cukrot, egy evőkanál lisztet és morzsoljunk bele élesztőt. Keverjük el és hagyjuk megkelni egy konyharuhával letakarva.
Az összes tésztához szükséges hozzávalót, beleértve az előkészített élesztőt is, beletesszük a robotgépbe és összedolgozzuk a tésztát.
Átrakjuk a deszkára, formázzuk cipóvá és hagyjuk kelni körülbelül 1 órán át.
A megkelt tésztát 6 részre osztjuk és fonott kalácssá alakítjuk.
Megkenjük felvert tojással és megszórjuk mandulaszeletekkel.
Helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. A karácsonyi kenyér részeit rögzíthetjük fűszögökkel.
Sütjük a sütőben, előmelegítve 180 fokra, körülbelül 25-30 percig.