Forrás: Pixabay: Mylene2401
Nagymama klasszikus vajas kekszei
Ez a recept az egyik kedvencem gyerekkoromból, amit a nagymamámmal készítettem. A vajas és ropogós kekszet nem csak könnyű elkészíteni, de mély emlékeket idéz, és különleges élménnyé teszi. Az évek során gondosan finomítottuk a receptet, és reméljük, hogy Önök is ugyanúgy élvezni fogják, mint mi mindig.
Hozzávalók
- 250 Gram önserkentő liszt
- 200 Gram hideg vaj
- 100 Gram cukor
- 1 sárgája
- 1 Pinch só
- 1 Teáskanál vanília kivonat
Eljárás
A nagyi klasszikus vajas kekszének sütéséhez először szitáljuk a lisztet egy tálba. Ez biztosítja, hogy a tészta később könnyű és légies legyen.
A hideg vajat vágjuk apró darabokra, és adjuk a liszthez. Fontos, hogy a vaj valóban hideg legyen, hogy optimálisan összeálljon a liszttel.
Most adjuk hozzá a cukrot, a tojássárgáját, a sót és a vaníliakivonatot. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon el. Keverjünk össze mindent a kezünkkel, amíg sima tésztát nem kapunk.
Formázza a tésztát golyóvá, csomagolja fóliába, és tegye a hűtőszekrénybe kb. 30 percre. Így a tészta megszilárdul, és később könnyebb lesz kinyújtani.
A hűtési idő letelte után lisztezett munkafelületen nyújtsa ki a tésztát kb. 5 mm vastagságúra. Most már tetszés szerinti pogácsaszaggatóval kekszeket vághat ki.
Helyezze a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses sütő: 160 fok) kb. 12-15 perc alatt süsse aranybarnára. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sötét, különben kesernyés íze lehet.
Hagyja a vajas kekszeket kihűlni a tálcán, és élvezze a finom kekszeket.