Forrás: rainbow33 for Adobe Stock
Nagymama mandulás kekszei
A mandulás keksz a mi családunkban karácsonykor elengedhetetlen. Hihetetlenül könnyű elkészíteni, ropogós az állaguk és tele vannak mandulaízzel. Ezt a receptet a nagymamámtól örököltem, aki minden karácsonykor sütötte nekünk ezeket a kekszeket. Minden egyes falat kedves gyermekkori emlékeket idéz fel bennem.
Hozzávalók
- 200 g búzaliszt
- 150 g cukor
- 200 g Mandula, őrölt
- 150 g Vaj, puha
- 2 sárgája
- Egy kezeletlen citrom héja
- 1 Pinch só
- Porcukor a porozáshoz
Eljárás
A mandulás kekszek nagymama módjára történő sütéséhez melegítse elő a sütőt 180 fokra, és béleljen ki egy tepsit sütőpapírral. Egy kis tipp: én mindig az előző sütésből származó sütőpapírt használom, mivel az már magába szívta a zsír egy részét, és így a kekszek nem égnek meg olyan gyorsan.
Keverjük össze a búzalisztet, a cukrot, az őrölt mandulát és a sót egy nagy tálban.
A vajat apróra vágjuk, és a tojássárgájával és a citromhéjjal együtt a száraz hozzávalókhoz adjuk. Gyúrjunk mindent jól össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Ne aggódjon, ha a tészta eleinte kissé morzsalékos - ez teljesen normális, és később ez adja meg a kekszek jellegzetes ropogós állagát.
Formázzon a tésztából diónyi golyókat, és helyezze az előkészített sütőlemezre. Megjegyzés: A kekszek sütés közben kissé szétterülnek, ezért hagyjunk elég helyet közöttük. Egy pohár lapos oldalával kissé lapítsa ki a tésztagolyókat.
Az előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük aranybarnára a kekszeket. Közvetlenül a sütés után még egy kicsit puhák lesznek, de ahogy kihűlnek, megkeményednek.
A meleg mandulás kekszet porcukorral meghintjük. Ez nemcsak szépen néz ki, hanem extra édességet is ad nekik.