Forrás: Freepik
Nagymama régimódi gyümölcstortája
Ez a nedves, ízletes sütemény mámorító illatot áraszt, amely betölti a konyhát, és az ünnepek alatt is megmarad. Az elkészítése nagyon egyszerű, az eredmény pedig minden percet megér!
Hozzávalók
- 1 lb Vegyes szárított gyümölcsök (pl. cseresznye, áfonya, mazsola és ribizli)
- 1 csésze sötét rum
- 1 csésze barna cukor
- 1 csésze Vaj, lágyított
- 1⁄2 csésze Szirup vagy melasz
- 4 Nagy tojások
- 11⁄2 csészék Teljes kiőrlésű liszt
- 1⁄2 csésze őrölt mandula
- 1⁄2 teáskanál sütőpor
- 1⁄2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1⁄2 teáskanál őrölt szegfűbors
- 1⁄2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1⁄2 csésze Apróra vágott dió
- Egy narancs héja és leve
- Egy citrom héja és leve
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy a vegyes aszalt gyümölcsöket legalább 24 órán át áztatjuk a rumban. Ez a lépés felerősíti az ízüket, és biztosítja, hogy jól hidratálódjanak - ezt akár néhány nappal korábban is megtehetjük. Csak tárolja őket légmentesen záródó edényben, hogy megőrizzék nedvességüket.
Melegítse elő a sütőt 163 °C-ra. Készítsük elő a tortaformát sütőpapírral kibélelve.
Egy nagy tálban keverjük össze a megpuhított vajat és a barna cukrot, és keverjük krémesre. Nagyon fontos, hogy a kettőt zökkenőmentesen integráljuk, hogy sima tésztát kapjunk.
A szirupot/melaszt a vajas-cukros keverékhez keverjük. Adjuk hozzá a tojásokat, minden egyes hozzáadás után jól felverjük. Ez a torta alapja, könnyűnek és habosnak kell lennie.
Egy külön tálban keverje össze a lisztet, a mandulalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót.
Ezt a száraz keveréket fokozatosan adjuk hozzá a vajas-cukros keverékhez. Ne siessük el ezt a lépést; egyszerre csak egy kicsit adjunk hozzá, hogy elkerüljük a csomósodást.
Keverje a beáztatott gyümölcsöt (a maradék rummal együtt), az apróra vágott diót, valamint egy narancs és egy citrom héját és levét a keverékhez. Ez a mindent egyben módszer adja a torta gazdag gyümölcsös ízét és zamatos állagát.
Öntse a tésztát az előkészített formába, és süsse körülbelül 2 órán át, vagy amíg egy a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön.
Hagyjuk a tortát a formában kihűlni, mielőtt átrakjuk egy rácsra.
Ha teljesen kihűlt, csomagoljuk jól be fóliába, és tálalás előtt legalább 2 napig hagyjuk érni. Ez az érlelési lépés fokozza a gazdag ízeket, így minden szelet tökéletes ízszimfónia lesz.