Forrás: beats3 from Getty Images
Napon szárított paradicsom
A paradicsom otthoni szárítása az egyik kedvenc kulináris tevékenységem. Ez az egyszerű tevékenység lehetővé teszi, hogy mindig legyen kéznél egyedi, aromás és ízgazdag paradicsom, amely számos ételemhez nagyszerű kiegészítője. Szívből ajánlom ezt a receptet, különösen akkor, ha friss, érett paradicsomhoz jutsz hozzá - az ízbeli különbség valóban érezhető!
Hozzávalók
- 2 kg érett paradicsom
- 4 kanalak Sók
- 2 fejek Fokhagyma
- 1 bunch Friss fűszernövények (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring)
- napraforgóolaj
Eljárás
Először is készítsük elő a paradicsomot. Mossuk meg és vágjuk félbe őket. A nagy paradicsomokat több darabra is fel lehet vágni. Igyekezzen azonban nagyjából egyforma méretűre vágni őket - ez biztosítja, hogy egyenletesen száradjanak ki.
Helyezze a paradicsomokat egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a héjuk az aljukon legyen. Szórjuk meg őket sóval (ne spóroljunk a sóval, mert segíti a száradási folyamatot). Adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát.
A paradicsomokat 100 fokra előmelegített sütőben kb. 5 órán át sütjük. Időnként ellenőrizzük, hogy a paradicsom már ne legyen túl száraz - ez ízlés kérdése, én szeretem, ha még egy kicsit lédús.
Amikor a paradicsomok jól megszáradtak, vegye ki őket a sütőből, és még melegen tegye őket az üvegekbe. Minden üvegbe friss fűszernövényeket is teszünk - ezek extra ízt adnak a paradicsomunknak.
Végül öntse az olajat az üvegekbe, hogy a paradicsomokat teljesen ellepje. Ez egy kulcsfontosságú lépés, mivel az olaj megvédi a paradicsomot a penészedéstől, és hosszabb ideig eltartható.
Amikor a paradicsom kihűlt, zárja le az üvegeket, és tárolja sötét, hűvös helyen.